Newconomy heeft het belang in zijn deelneming PuntEDU verkocht. Oprichter Arko van Brakel van PuntEDU, een bedrijf dat trainingen geeft, neemt het belang van Newconomy over en krijgt daarmee het grootste deel van het bedrijf in handen. De overname is met contanten gefinancierd, ook krijgt Newconomy nog een vergoeding op basis van toekomstige prestaties van PuntEDU.

PuntEDU is in 1997 opgericht en geeft trainingen in het gebruik van interactieve media. Het aanbod richt zich met name op e-business, 'new marketing' en interactieve strategieën. Het bedrijf is opgericht door Arko van Brakel, voorheen ook betrokken bij de oprichting van internetprovider Euronet en Jamby. In maart 2000 nam Newonomy een belang van 40 procent in PuntEDU. Later werd dat uitgebreid tot 49 procent, omdat aandeelhouder Nethave zijn aandeel in de loop van vorig jaar verkocht aan bestaande aandeelhouders. Over de afhandeling van deze verkoop ontstond begin dit jaar nog een conflict waarbij Nethave nog beslag liet leggen op tegoeden van Newconomy, maar dit conflict is inmiddels uit de wereld geholpen.

Het belangrijkste deel van de overige aandelen PuntEDU zijn in handen van Brackers BV, het bedrijf van Arko van Brakel. Na de overname van de aandelen die Newconomy in het bedrijf had, heeft Van Brakel nu PuntEDU voor tachtig procent in handen. Andere aandeelhouders zijn ondermeer Adam Curry en Arend van 't Spijker, mede-oprichter van PuntEDU.

Het inititiatief voor het kopen van de aandelen die Newconomy in handen had kwam vanuit PuntEDU, zegt Van Brakel. "We vonden dat we te weinig konden profiteren van het netwerk-effect bij Newconomy. De bedoeling was dat er klanten aangebracht zouden worden vanuit het netwerk van Newconomy, maar dat is te weinig gebeurd." Een andere reden om zich uit het netwerk terug te willen trekken is "dat Newconomy niet meer die succesuitstraling heeft".

Financiële details rond de verkoop van het belang van Newconomy zijn niet bekendgemaakt. Beide partijen willen er ook geen uitspraak over doen. Behalve dat Newconomy een bedrag in contanten krijgt profiteert het ook van toekomstige resultaten van PuntEDU.

Van Brakel is sinds kort weer volledig aan de slag bij zijn bedrijf, van begin 2000 tot begin dit jaar is hij ziek geweest. De onstuimige groeicijfers uit het verleden, volgens Van Brakel bedroegen deze honderd tot honderdvijftig procent, zullen niet meer nagestreefd worden. "We richten ons op 20 tot 25 procent groei per jaar." Ook zal het kantoor in Den Haag sluiten, activiteiten worden geconcentreerd in Zwolle. Ontslagen zullen er niet vallen, aldus Van Brakel, maar de kans dat het personeelsbestand van tien mensen inkrimpt omdat mensen niet naar Zwolle willen afreizen is aanwezig. PuntEDU zal ook meer gaan werken met mobiele leslokalen, aldus Van Brakel.

PuntEDU zal zich de komende periode ook meer focussen op trainingen voor marketing en management, en minder op trainingen gericht op techniek. Van Brakel: "Marketing en managementtrainingen leveren de meeste omzet op." Ook zal er alleen nog maatwerk geleverd worden. E-learning, leren via internet, staat ook op het programma. Vanaf 1 januari start PuntEDU met marketingcursussen via internet.
   Copyright Senzense / Bits don't byte 2003